Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/5/c/sbhorsemanship.be/httpd.www/academy/wp-content/themes/education-lms-pro/inc/template-functions.php on line 293

Questions & Answers

Mag ik clickertraining combineren met ‘gewone’ NH-training?

Een héél interessante vraag van een deelnemer van de GRATIS Basiscursus Clickertraining! Uiteraard bepaal je helemaal zelf hoe je je paard traint, laten we dat eventjes voorop stellen. Om jou te helpen bepalen wat het beste is voor je paard, geef ik graag een woordje uitleg over dit onderwerp.

Om een antwoord op deze vraag te geven, is het aangewezen om even naar het verschil in trainingsmethode te kijken. In beide gevallen heb je hetzelfde doel, namelijk je paard iets aanleren. Je wil dus gedrag aanmoedigen. Laten we voor het gemak even het aanleren van achterwaarts gaan nemen.

Bij clickertraining ga je je paard stimuleren door iets fijn (= voertjes) toe te voegen wanneer hij het gewenste gedrag vertoont. Je neemt het voer in je hand en voert onder het hoofd langs richting de borst van je paard. Wanneer je paard achterwaarts beweegt, markeer je dit gedrag en geef je de beloning aan je paard. Al de andere dingen die je paard doet, die negeer je. Enkel achterwaarts gaan levert hem de voertjes op. Na verloop van tijd weet je paard dat wanneer jij naar zijn borst wijst, achterwaarts gaan het juiste antwoord is.

Bij ‘gewone’ natural horsemanship training werk je met het principe van wijken voor druk. Je gaat dus iets onaangenaams (= de druk) wegnemen van zodra je paard het gewenste gedrag vertoont. Je wijst naar de borst van je paard, maar er gebeurt niets. Je legt vervolgens je hand op de borst van je paard en als hij achterwaarts beweegt, dan haal je die hand weg. Je paard reageert niet, dus prik je met je vinger in zijn borst. Wanneer je paard achterwaarts beweegt, markeer je dit gedrag door je vinger van z’n borst te halen en geef je je paard ‘rust’. Telkens wanneer je paard niet in de juiste richting beweegt, voer je de druk op z’n borst op. Na verloop van tijd weet je paard dat wanneer jij naar zijn borst wijst, achterwaarts gaan het juiste antwoord is (en liefst zo snel mogelijk).

In beide gevallen ga je gedrag aan moedigen en is het resultaat hetzelfde. Je paard beweegt achterwaarts. Waarom is combineren van deze twee trainingsmethoden dan toch niet zo handig?

De weg er naar toe is verschillend en kan moeilijk te vatten zijn voor je paard. De éne keer mag hij het zelf uitzoeken en gebeurt er niets wanneer hij ‘fout’ antwoordt, de andere keer wordt hij eigenlijk letterlijk in de juiste richting geduwd. Werkt misschien niet zo motiverend voor je paard.

Wil je toch graag beide methodes combineren?

Dan wil ik je volgende tips mee geven:

 • Zorg dan voor een duidelijk onderscheid voor je paard. Een heuptasje is voor clickertraining, de trainingsstick voor het gewone grondwerk.
 • Train niet dezelfde oefening met de verschillende methodes door elkaar.
 • Kijk naar de reactie van je paard. Hoe is hij wanneer je met clickertraining werkt, hoe is hij wanneer je traint volgens de principes van natural horsemanship.

Veel succes en vooral heel veel plezier gewenst!

3 thoughts on “Mag ik clickertraining combineren met ‘gewone’ NH-training?

 1. Hallo,

  Ik worstel zelf ook al een tijd met die vraag. Clickertraining geeft me een fijn gevoel omdat ik dan met een positieve bekrachtiging werk en ook merk dat mijn paard heel gemotiveerd is. Ik werk zonder halster en leadrope als ik gebruik maak van deze trainingsmethode. Mijn paard heeft op die manier het targetten, leren wachten en pas naar mij toe komen als ik fluit, de spagaat, knielen enz geleerd. Deze zomer zou ik mijn paard graag bitloos en zonder zadel leren rijden. Ik heb al een les gevolgd waarbij de NH methode werd gebruikt en waarbij de lesgever eigenlijk vond dat ik geen voedselbeloningen meer mocht gebruiken… Ik heb dit even gedaan maar heb dan al snel voor mezelf beslist dat ik wel nog met beloningen werk als we zonder halster werken. Met halster en leadrope werk ik met druk waarop ze ook wel goed begint te reageren mr waarbij ik me niet altijd goed voel en kan zien dat het haar soms stoort. Op welke manier kan ik mijn merrie leren bitloos en liefst zonder zadel te rijden a.d.h.v. clickertraining? Tijdens het rijden werk je toch met druk (vanuit je zit, om richting aan te geven…). Beloon je dan vanuit het zadel?
  Ik zou heel graag lessen volgen om hier verder mee aan de slag te kunnen maar weet niet goed welke methode ik het beste kan gebruiken.

  Wat denk jij?
  Alvast bedankt,

  Hannelore

  1. Sylvie

   Super fijn dat je al zo into clickertraining bent en dat je ook kijkt naar wat je paard aangeeft tijdens de training. En knap dat je gewoon beslist om wel voedsel te blijven inzetten! Dat is iets waar ik in het begin ook tegenaan ben gelopen. ‘Voedsel mag pas later in de training wanneer je paard meer respect heeft.’ Blabla. 😉

   Om terug te komen op je vraag: je kan inderdaad clickertraining gebruiken onder het zadel en je beloont dan gewoon vanuit een andere positie. Uiteraard ontkom je niet aan het werken met druk, er is altijd druk als je op je paard wil gaan rijden. Dat hoeft niet perse negatief te zijn. Ook niet als je grondwerk mét halster en touw doet.

   Ik werk heel veel in vrijheid, maar mijn paarden moeten toch ook echt leren omgaan met halster en touw omdat dat in veel gevallen nu eenmaal veiliger is en ja, omdat we nu eenmaal ook bepaalde verwachtingen hebben van ons paard zoals rijden.

   Druk wordt vaak in een negatief daglicht gesteld, alsof het een zonde is als je het gebruikt. Maar… Je hoeft die druk niet perse vervelend te maken voor je paard. Het kan ook gewoon een hele lichte vraag of suggestie zijn. Je doet wat je altijd doet: gedrag dat in de goede richting gaat belonen, de rest negeren. Je gaat de druk gewoon niet opvoeren tot het vervelend of onaangenaam wordt voor je paard, maar je wel het juiste antwoord krijgt. En soms doe je dat wel… Dat gebeurt. Wees dan vooral vergevingsgezind naar jezelf toe, leer eruit, vraag jezelf af hoe je het de volgende keer anders kan aanpakken. Zoals de momenten waarop je nu ziet dat het je paard stoort, wat kan je daar nog anders doen om het minder storend te maken?

   En soms is dat trial and error, proberen en leren. Soms ga je iets te ver, maar dat maak je ongetwijfeld goed door heel veel keren niet te ver te gaan en gewoon leuk te trainen.

 2. Pingback: Trainen met druk. – SB Horsemanship

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *