Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/5/c/sbhorsemanship.be/httpd.www/academy/wp-content/themes/education-lms-pro/inc/template-functions.php on line 293

Questions & Answers

Mijn paard loopt weg tijdens de training…

Om deze oefening (cfr Targetten) te doen moet mijn paard bij mij blijven staan. Maar zoals vandaag, liep ze steeds weg van mij. Doe ik dit dan eerst met een halster en een touw aan om de bewegingsplaats te verkleinen? Of laat ik ze gewoon lopen tot ze uit zichzelf naar mij komt en begint de oefening dan?

Een héél berichtje vraag van een deelnemer van de GRATIS Basiscursus Clickertraining! Zelf werk ik liever niet met een halster en touw, omdat je zo de vrijheid en dus de keuze van je paard beperkt of stuurt. Werken in vrijheid geef je heel wat informatie, ook als ze weglopen.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heeft mijn paard al goed genoeg door wat het markeersignaal betekent?
  • Vindt mijn paard het een moeilijke denk oefening?
  • Is mijn paard onzeker?
  • Ga ik te snel?
  • Vindt mijn paard het target stiekem spannend?
  • Begrijpt mijn paard nog niet goed dat er een beloning aan komt?
  • Is de beloning die ik gebruik misschien niet interessant genoeg tegenover bv. grasjes langs de kant?

Je paard laten lopen in de zin van hem/haar doen bewegen tot ze naar je toe komt doe ik niet om dezelfde reden als dat ik liever niet met een halster en een touw werk: je stuurt de beweging van je paard en beperkt dus zijn vrijheid en keuze.

Mijn belangrijkste tips:

  • Zet het op en wacht. Kijk wat je paard doet en wat je uit dit gedrag kan halen.
  • Neem het gedrag van je paard niet persoonlijk op. Er is altijd een reden waarom hij of zij op dat moment niet mee wil werken.
  • Fouten maken mag. Ze zijn een essentieel onderdeel van het leerproces van je paard, maar ook van jouw eigen leerproces.

Veel succes en vooral heel veel plezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *