Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/5/c/sbhorsemanship.be/httpd.www/academy/wp-content/themes/education-lms-pro/inc/template-functions.php on line 293

Questions & Answers

Trainen met druk.

Mag ik clickertraining combineren met ‘gewone’ NH-training? Een vraag waarmee meerdere mensen worstelen en die ik behandel in deze Q&A. Vaak leidt deze vraag naar het onderwerp ‘trainen met druk’. Hoor je als clickertrainer eigenlijk wel druk te gebruiken en hoe gaat dat dan onder het zadel?

“Clickertraining geeft me een fijn gevoel omdat ik dan met een positieve bekrachtiging werk en ook merk dat mijn paard heel gemotiveerd is. Ik werk zonder halster en leadrope als ik gebruik maak van deze trainingsmethode…

…Deze zomer zou ik mijn paard graag bitloos en zonder zadel leren rijden. Ik heb al een les gevolgd waarbij de NH methode werd gebruikt en waarbij de lesgever eigenlijk vond dat ik geen voedselbeloningen meer mocht gebruiken… Ik heb dit even gedaan maar heb dan al snel voor mezelf beslist dat ik wel nog met beloningen werk als we zonder halster werken. Met halster en leadrope werk ik met druk waarop ze ook wel goed begint te reageren maar waarbij ik me niet altijd goed voel en kan zien dat het haar soms stoort. Op welke manier kan ik mijn merrie leren bitloos en liefst zonder zadel te rijden a.d.h.v. clickertraining? Tijdens het rijden werk je toch met druk (vanuit je zit, om richting aan te geven…). Beloon je dan vanuit het zadel?”

Om te starten met de laatste vraag: Je kan inderdaad clickertraining inzetten onder het zadel, je beloont dan ‘gewoon’ vanuit een andere positie.

Maar wat nu met de druk die je gebruikt? Want uiteraard ontkom je niet aan het gebruik van druk. Sterker nog, er is altijd een vorm van druk aanwezig als je op je paard wil rijden. Dat hoeft niet perse negatief te zijn, ook niet als je grondwerk doet mét halster en touw.

Zelf ben ik een grote voorstander van het werken in vrijheid, maar mijn paarden moeten toch ook echt leren omgaan met halster en touw. Dit is in veel gevallen nu eenmaal veiliger en ja, ik heb nu eenmaal ook bepaalde verwachtingen van m’n paard. Dat hebben we allemaal trouwens, zou een beetje gek zijn als je paarden houdt, maar er verder niets mee wil doen.

Druk wordt vaak in een negatief daglicht gesteld, alsof het een zonde is als je het gebruikt. Maar… Je hoeft die druk niet perse vervelend te maken voor je paard.

Ik vergelijk het graag met dansen in duo. Als dat je hobby is, dan is dansen heel fijn! Tenminste, als je een fijne danspartner hebt die duidelijke signalen geeft, die je meeneemt op het ritme van de muziek en je vederlicht laat glijden over wolkjes. Iemand zonder gevoel voor ritme, die wat aan je trekt en sleurt zonder gevoel of idee waar naartoe, dát is vervelend. Zo is het ook met de druk die je gebruikt wanneer je je paard gaat trainen.

Doe dus wat je altijd doet: gedrag dat in de goede richting gaat belonen, de rest negeer je. Je gaat de druk simpelweg niet opvoeren tot het vervelend of onaangenaam wordt voor je paard, maar je wel het juiste antwoord krijgt. Je kan ook gewoon een hele lichte vraag stellen of een suggestie doen. Als je paard al een beetje clickerminded is, dan zal hij iets met je vraag of suggestie gaan doen. Probeer de druk dus zo laag mogelijk te houden, maar gebruik zoveel als nodig om duidelijk te maken aan je paard dat je iets van hem verwacht. De druk moet een signaal zijn om de puzzel van jouw vraag op te lossen en dat zal hij ook proberen als je reeds een fijne basis opgebouwd hebt.

En soms doe je dat wel… Dat gebeurt. Wees dan vooral vergevingsgezind naar jezelf toe, leer eruit, vraag jezelf af hoe je het de volgende keer anders kan aanpakken. Zoals de momenten waarop je ziet dat het je paard stoort, wat kan je daar nog anders doen om het minder storend te maken?

Is jouw paard nog niet zo clickerminded of ben je er zelfs nog nooit aan beginnen? Dan is de GRATIS Basiscursus Clickertraining iets voor jullie! Je start gelijk goed en bouwt aan een fijne trainingsbasis waardoor je niet in de verleiding komt om veel druk te gaan gebruiken.

Leren gaat met trial and error, proberen en leren. Soms ga je iets te ver, maar dat maak je ongetwijfeld goed door heel veel keren niet te ver te gaan en gewoon leuk te trainen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *